Pelastuskoira

Mikä on etsintäkoira?

Etsintäkoirista käytetetään myös nimitystä pelastuskoira. Koska jälkimmäinen termi kuitenkin usein ymmärretään vain rauniokoiran synonyymiksi, olemme oman yhdistyksemme nimessä päätyneet etsintäkoira -sanaan (sekaannusta voi tietenkin aiheuttaa SPKL:n koelaji ”etsintäkoe”, jolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä pelastuskoiratoiminnan kanssa). Etsintäkoira on siis ihmisten etsintään koulutettu koira, joka toimii yhdessä ohjaajansa kanssa viranomaisen apuna, osana Vapaaehtoista pelastuspalvelua.

Pelastuskoirien omistajat ja kouluttajat kuuluvat yleensä johonkin jäsenyhdistykseen, joka puolestaan kuuluu yleensä kattojärjestöön, joka voi olla joko Suomen Palveluskoiraliitto (SPKL) tai Suomen Pelastuskoiraliitto (SPeKL). Liittojen koulutusjärjestelmät ja koesäännöt ovat erilaiset. Tampereen seudun etsintäkoirat kuuluu Suomen Pelastuskoiraliittoon.

Kiinnostaako toiminta?

Jos olet kiinnostunut harrastuksesta, joka vaatii paljon, mutta antaa paljon enemmän, tuottaa iloisia yhdessäolon hetkiä koirasi ja samanmielisten harrastuskavereiden kanssa ja on vielä yhteiskunnallisesti hyödyllistä toimintaa, pelastuskoiraharrastus voisi olla sinun ”lajisi”. Kyse ei siis ole varsinaisesti harrastuslajista siinä mielessä, että jokaisen pelastusetsintäkoiraa kouluttavan henkilön toivotaan jonain päivänä olevan osa hälytysryhmää, joka lähtee töihin kutsun tullessa, satoi tai paistoi, oli joulu tai juhannus.

Pelastuskoiratoiminta ei ole kilpailua, vaan vapaaehtoistyötä. Varsinaiset kokeet ovat tasokokeita, joilla mitataan koiran ja ohjaajan valmius hälytysryhmää ajatellen.

Mukaan toimintana pääsee alkeiskurssin kautta. Alkeiskurssin järjestämisajankohdasta tiedotetaan tarkemmin Mukaan toimintaan? -sivulla sekä Facebookissa. Lisätietoja voi kysellä koulutusvastaavamme osoitteesta: koulutusvastaava.tse@gmail.com.

Koiran vaatimukset

Etsintäkoirakoulutukseen tulevalle koiralle asetettavat vaatimukset ovat periaatteessa melko vähäiset. Sen tulee olla fyysisesti terve, eikä se saa olla pelokas eikä aggressiivinen. Olisi tietysti hyvä, jos koiralla olisi jo jonkinlainen perustottelevaisuus, mutta myös aivan pikkupennun kanssa voi harjoitukset aloittaa. Yläikärajaakaan ei ole, mutta vanhemmankin koiran tulee silti olla vielä fyysisesti reippaassa kunnossa. Koiran rodulla ei ole mitään merkitystä! Myös sekarotuiset ovat tervetulleita mukaan. Vasta siinä vaiheessa, kun koirakko on menossa kokeisiin, tulee rekisteröimättömällä koiralla olla tunnistusmerkintä hankittuna. Hälytysryhmään pääseminen edellyttää koiralta koesuorituksia ja yleistä soveltuvuutta.

Ohjaajan vaatimukset

Hyväkään koira ei voi lähteä etsintään ilman ohjaajaa, jolla on vähintäänkin yhtä tärkeä rooli toiminnassa kuin nelijalkaisella työtoverillaan. Koiran kouluttaminen ei siis riitä, vaan koiranohjaajan on koulutettava myös itseään. Alussa ei tarvitse olla mitään erityistaitoja, mutta hälytysryhmään pääsemiseksi vaaditaan ensiapu- ja etsintäkurssien suorittaminen. EA-kursseja järjestää Suomen Punainen Risti, etsintäkursseja SPeKL ja VAPEPA. Suunnistustaitokin on oiva olemassa, sillä jo harjoituksissa jokainen joutuu vuorollaan suunnistamaan. Potkua voi hakea suunnistusseuroista.

Toiminnasta kiinnostuneella ei tarvitse edes olla omaa koira vielä (tai enää, tai lainkaan). Sekä harjoituksissa että etsinnöissä riittää tehtävää koirattomille. Harjoituksissa tarvitaan aina suunnistajia ja maalimiehiä eli eksyneitä uhreja, etsinnöissä puolestaan ylimääräinen silmäpari ja/tai ensiaputaitoinen ”kartturi” on korvaamaton apu koiranohjaajalle, joka voi keskittyä sataprosenttisesti omaan tehtäväänsä.

Hyvän koiranohjaajan tai oikeastaan yleisemmin sanottuna hyvän vapaaehtoisen tärkein ominaisuus on halu auttaa ja olla käytettävissä. Kursseilta ja koulutuksista saa tarvittavat taidot.

Back to top