Leireilyä ja esivirtoja

Syyskuu on perinteinen yhdistyksemme leirikuukausi. Leirejä on järjestetty jo useiden vuosien ajan, alkuun Padasjoella SPEK:n Palotaruksella ja viime vuodet Jämijärvellä Jämin maastoissa. Tänä vuonna leiri oli erityisen suosittu ja leiriläisiä ilmoittautui alunperin lauantaipäivälle jopa 32! Leiri on mahdollista aloittaa jo torstai-iltana ja jatkaa sunnuntaihin asti, mutta vaihtoehtona oli myös lauantain päiväleiri.

Jämin maastot ovat tunnettua mänty-/hiekkakangasta ja näkyvyys erinomainen pitkällekin. Jäljestäminen tällaisessa maastossa on erityisen hienoa ihmisille, koiriahan harvemmin haittaa risukot, pusikot tai kivenkolot, ne painelee yleensä hyvin helposti kun liinan päässä taasen tuskastuttaa. Toki leirillä toteutetaan myös esim. partiointiharjoituksia, pieniä ilmaisutreenejä ja jäljen tekniikkaharjoituksia, kukin oman tarpeensa ja valintansa mukaan.

Tänä vuonna leirillä oli 8 ensikertalaista, joista mm. Ansku Wallenius edusti uusimman alkeiskurssin jälkeen yhdistykseen tulleita jäseniä. ”Odotin leiriltä treenejä kivassa maastossa ja tilaisuutta hyödyntää vieraita maalimiehiä rullailmaisun harjoittelussa. Tilaisuuksia tähän tuli paljon vaikka ehdittiin tulla leireilemään vain yhdeksi yöksi.”

Ansku Wallenius ja x-rotuinen uros Jehu onnistuneen suorituksen jälkeen.
Kuva Eeva Kaataja.

Kokeneemmista osallistujista mukana oli lapinporokoiranarttu Rallan omistaja Kata Saastamoinen, joka tuumasi, että ”parasta leirissä oli tavata niitä TSEläisiä, joiden kanssa nähdään harvemmin, ja treenata heidän kanssaan. Leirillä ehtii myös jutella muusta kuin treenaamisesta, viettää aikaa hyvässä seurassa ja tutustua uusiin jäseniin.”

Lapinporokoiranarttu Ralla.
Kuva Kata Saastamoinen.

Leirijärjestelyt menevät samalla hyväksi havaitulla kaavalla ja pitopalvelu toi ruoat mökille niin, että maastotreenien jälkeen leiriläiset pääsivät valmiiseen ruokapöytään. Tämä lieneekin varsin toivottu ja onnistunut ratkaisu.

”Yllätyin lauantain osallistujien suuresta määrästä, mutta kaikki oli järjestetty sujuvasti niin ryhmien kuin ruokailujen puolesta. Ryhmissä kouluttajat hoitivat järjestäytymisen tehokkaasti ja kaikille saatiin toteutettua halutut harjoitukset. Tunnelma oli mukana, ruoka hyvää ja kaikki otettiin huomioon. Oli myös koiralle ja ohjaajalle virkistävää ja hyödyllistä harjoitella erilaisessa maastossa mihin kotona on totuttu.” kertoo Ansku leirin jälkeisistä tunnelmistaan.

Jehu jäkälämaastossa.
Kuva Ansku Wallenius.

Myös Kata oli tyytyväinen harjoituksiinsa. ”Sekaryhmät on todella hyvä idea, saan omaan koirankoulutukseen uusia näkökulmia ja ehdotuksia. Leirillä pääsin hyvään alkuun ilmaisuharjoituksissa, koska keskityin noiden 3 leiripäivän aikana vain tähän yhteen pääteemaan ja harjoittelin sitä eri ryhmissä.”

Esivirtoja syyskuun lopussa

Virta-tarkastuksiin valmistautuvat koirakot suorittavat yhdistyksessämme nk.esivirran ennen pääsyä viralliseen Virta-tarkastukseen. Esivirta järjestetään samalla tavalla kuin virallinenkin Virta-tarkastus ja sen tarkoituksena on saattaa koiranohjaajan tietoon millä tasolla hänen ja koiransa osaamisen on ja onko kaikkia osa-alueita harjoiteltu riittävästi. Esivirtaa on arvioimassa aina vähintään yksi yhdistyksen ryhmänjohtaja ja suosituksena myös Virta-tarkastaja, usein siellä on myös joku yhdistyksemme kouluttajista. Suunnistajina esivirroissa, ja myös oikeissa Virroissa, toimii usein sellainen koiranohjaaja, joka on itse nousemassa seuraavaksi kandidaatiksi Virta-tarkastukseen.

Tällä hetkellä yhdistyksessämme on useita koirakoita, joilla on vaadittavat kokeet suoritettuna Virta-tarkastukseen. Osa on saanut vaadittavat kokeet suoritettua jo viime vuoden puolella ja osa nyt syyskuun aikana. Näistä koirakoista kaksi suoritti esivirran nyt syyskuun lopussa ja heidän tähtäimenä on oikea Virta-tarkastus lähitulevaisuudessa.

Elina ja porokoirauros Puhti aloittamassa esivirtaansa.
Kuva Eeva Kaataja.

Elina pohtii esivirrasta saamaansa kokemusta näin: ”Olen kova kokeissa jännittäjä ja päätin lähteä esivirtaan näyttämään mitä vuosien varrella on opittu ja saamaan palautetta tulevia treenejä varten. Parituntisen rupeaman aikana sai hyvän käsityksen siitä, mitä oikeassa Virta-tarkastuksessa on odotettavissa ja treeni-ideoiden lisäksi myös ripauksen lisää luottamusta yhdessä tekemiseen.”

Koirakot saivatkin esivirroissa rohkaisevaa palautetta toiminnastaan ja ehtivät hyvin harjoitella vielä muutamia osa-alueita ennen virallista Virta-tarkastusta. Ilman aktiivisia treenaajia ei saataisi näitäkään harjoituksia järjestettyä, joten iso kiitos esivirtojen järjestäjille suunnittelu- ja toteutustyöstä!

Back to top